Islanda se confruntă cu „un eveniment seismic fără precedent”, cum a fost descris chiar de oamenii de știință din această țară. În ultimele trei săptămâni, zeci de mii de cutremure au avut loc în apropiere de regiunea capitalei islandeze Reykjavik, provocând îngrijorări că o erupție vulcanică este iminentă. Pentru oamenii care locuiesc acolo, situația a devenit insuportabilă, scrie The Guardian.

„În acest moment, le simțim încontinuu. Este ca și cum ai merge pe un pod suspendat foarte fragil”, spune un locuitor din orașul Grindavik, aflat în sudul peninsulei Reykjanes. Din 24 februarie și până în prezent, zona a fost zguduită de nu mai puțin de 40.000 de cutremure. Au fost înregistrate acum mai multe seisme decât anul trecut la un loc. Cele mai multe sunt de o intensitate mai mică, dar unele au avut o magnitudine de 5,7.

„Nu am mai văzut niciodată o activitate seismică atât de intensă”, a declarat un om de știință de la Biroul de Meteorologie din Islanda. Cutremurele au loc în zona muntelui Keilir, care nu a mai erupt de aproape opt secole, iar oamenii de știință spun că aceasta este iminentă acum. Până acum însă au fost doar cutremure, care au afectat viața localnicilor.