Mulți dintre miliardarii lumii, inclusiv manageri, vedete sportive și directori de tehnologie au ales să-și proiecteze propriile adăposturi secrete pentru a-și adăposti familiile și personalul. Experții din domeniu spun că vânzările din 2016 pentru buncărele de înaltă performanță au crescut cu 700% față de 2015, în timp ce vânzările totale au crescut cu 300% de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.

Miliardarii preferă să aștepte sârșitul lumii într-un cadru comunitar care oferă o experiență cât mai aproape de lumea reală. Dezvoltatorii de adăposturi comunitare adesea renovează buncăre militare dezafectate și silozuri de rachete construite de Statele Unite sau de guvernele sovietice – locuri care ar costa sute de milioane de dolari pentru a fi construi astăzi. Structurile fortificate sunt proiectate pentru a rezista la un atac nuclear și sunt echipate cu sisteme de energie electrică, sisteme de purificare a apei, supape de alimentare și filtrare a aerului nuclear-biologic-chimic (NBC).

Majoritatea includ consumabile alimentare pentru un an sau mai mulți, iar multe au grădini hidroponice pentru a suplimenta rațiile. Dezvoltatorii lucrează, de asemenea, pentru a crea comunități bine rotunjite, cu o serie de abilități necesare pentru supraviețuirea pe termen lung, de la medici la profesori.

Unul dintre aceste adăposturi se află în Dakota de Sud și este format din 575 de buncăre militare care au servit ca depozit al munițiilor armatei până în 1967.

În prezent, transformate într-o instalație care va găzdui aproximativ 5.000 de persoane, interioarele fiecărui buncăr sunt dotate de proprietari cu un cost cuprins între 25.000 și 200.000 USD fiecare. Prețul depinde dacă vor un spațiu minimalist sau o casă cu finisaje de înaltă calitate. Complexul în sine va fi echipat cu toate facilitățile unui oraș mic, inclusiv un teatru, săli de clasă, grădini hidroponice, o clinică medicală, un spa și o sală de sport.

Pentru clienții care caută ceva mai luxos, compania oferă și adăpostul construit într-un fost depozit de muniții din perioada Războiului Rece din Germania. Structura oferă 34 de reședințe private, fiecare începând de la 230 de metri pătrați.