Pericolul ca planeta să se încălzească în unele perioade cu mai mult de 1,5 grade Celsius în următorii cinci ani a crescut la 50%, se arată într-un nou buletin asupra climei, publicat marţi de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM). O astfel de creștere ar fi temporară, dar cercetătorii sunt îngrijorați de tendințele privind încălzirea globală.
Este aproape sigur că între 2022-2026, un an va depăși recordul pentru cel mai cald an, spune specialiștii meteo.
O depăşire temporară a acestui prag pe parcursul unui an nu este, însă, sinonimă cu o depăşire de durată a acestui prag, în sensul Acordului de la Paris în domeniul schimbărilor climatice. Acest acord vizează limitarea creşterii temperaturii medii globale cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale şi, dacă este posibil, la 1,5 grade.
Potrivit buletinului publicat de OMM, probabilitatea unei depăşiri temporare a pragului de 1,5 grade Celsius a crescut constant din 2015, anul în care acest risc a fost aproape zero.
Pentru anii din perioada 2017-2021, probabilitatea de depăşire a fost de 10%. Acesta a crescut "la aproape 50% pentru perioada 2022-2026", a indicat OMM. Există, însă, doar o mică probabilitate (10%) ca media pe cinci ani să depăşească pragul de 1,5 grade Celsius.
"Acest studiu demonstrează, cu o mare fiabilitate ştiinţifică, faptul că ne apropiem semnificativ de momentul în care vom atinge temporar limita inferioară a Acordului de la Paris.
Este foarte probabil (93%) ca cel puţin unul dintre anii din perioada 2022-2026 să devină cel mai călduros din istoria înregistrărilor.
Acest record este deţinut în prezent de anul 2016, care a fost marcat de un puternic episod El Nino, un fenomen oceanic natural care conduce la creşterea temperaturilor.