Documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este nominalizat la premiile Academiei britanice de film.
Acesta a fost selectat în cursa pentru trofeul BAFTA la categoria „cel mai bun documentar” alături de „David
Attenborough: A Life on Our Planet”, de Alastair Fothergill, Jonnie Hughes, Keith Scholey; „The Dissident”, de Bryan Fogel, Thor Halvorssen; „My Octopus Teacher”, de Pippa Ehrlich, James Reed, Craig Foster; şi de „The Social Dilemma”, de Jeff Orlowski, Larissa Rhodes.
Filmul lui Nanau a fost desemnat documentarul european al anului 2020, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, acordate în luna decembrie și se află pe lista scurtă pentru o nominalizare la Oscar 2021.
Documentarul spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a
64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despreinteres personal versus interes public.
Revenind la Premiile BAFTA, „Nomadland” al lui Chloe Zhao şi „Rocks” al lui Sarah Gavron au primit câte şapte
selecţii pentru gala de anul acesta.Anul acesta, patru femei au fost nominalizate la categoria „regie”, iar trei dintre nominalizaţii de aici se regăsesc şi la categoria „film în limbă străină”.
Ceremonia de decernare va avea loc în weekendul 10 – 11 aprilie, la Royal Albert Hall din Londra şi va fi transmisă de BBC.
În total, 50 de filme au primit nominalizări, faţă de 38, anul trecut.