Danemarca va realiza două huburi energetice cu un potențial energetic de 12 GW, inclusiv unul situat pe o insulă artificială din Marea Nordului.
Insula artificială va avea o suprafață de 120.000 de metri pătrați, echivalentul a 18 terenuri de fotbal și va produce anual îndeajuns de multă energie cât să alimenteze fiecare locuință din Danemarca, plus o parte din țările vecine, mai arată sursa citată. Huburile colectează electricitatea produsă de fermele eoliene situate în Marea Nordului și o redistribuie către Danemarca și țările învecinate.

Statul va avea 51% din acțiuni Autoritățile de la Copenhaga au decis săptămâna trecută ca statul să preia 51% din proiect. Restul acțiunilor vor fi în mâinile sectorului privat. Construcția va începe în anul 2026. Până atunci vor fi căutați investitori privați și vor fi realizate studiile privind impactul de mediu. Inițial, capacitatea de colectare a celor două huburi va fi de 5 GW, iar apoi aceasta va fi extinsă la 12 GW. Cei 12 GW înseamnă 12.000 MW. Spre comparație, toată capacitatea de producție a României este de 20.592 MW, incluzând aici atât fermele eoliene, cât și termocentralele pe cărbune și gaze, hidrocentralele, centrala nucleară de la Cernavodă sau centralele pe biomasă și instalațiile fotovoltaice.