Olandezii rămân cei mai înalți oameni din lume, dar un studiu recent arată că au pierdut cel puțin 1 cm din înălțime. Ultimele date arată că bărbatul mediu de 19 ani avea o înălțime de 182,8 cm în 2020, în timp ce femeile născute în același an măsoară 169,3 cm. 

Olanda ocupă primul loc în clasamentul înălțimii populației, pe care îl deține din 1958. O singură dată, în 1967, a ocupat locul 2 la nivel mondial.

Pe baza sondajelor efectuate la 719.000 de persoane cu vârste între 19 și 60 de ani, Biroul olandez de statistică (CBS) a trebuit să raporteze că, după o perioadă de stagnare și contracție clară, bărbații olandezi născuți în 2001 sunt în medie cu 1 cm mai scunzi decât generația născută în 1980 și femeile sunt cu 1,4 cm mai mici.

Scăderea este legată parțial de imigrația crescută și a copiilor născuți din aceste populații în Olanda. Creșterea a stagnat și în generațiile în care ambii părinți s-au născut în Olanda și în generațiile în care toți cei patru bunici s-au născut în Olanda. Bărbații fără fond de migrație nu au devenit mai înalți, iar femeile fără fond de migrație arată o tendință descendentă, explică statisticienii guvernamentali.

Dr. Gert Stulp, de la Facultatea de științe comportamentale și sociale a Universității din Groningen, a spus că, deși teoriile din acest moment sunt doar speculații, ar fi interesat de văzut dacă prăbușirea economică din 2007 ar fi putut avea un impact.

Poate că lucruri precum criza financiară au însemnat că unii copii au crescut în condiții mai sărace decât în ​​cohortele anterioare sau poate inegalitatea a crescut: știm că inegalitatea afectează înălțimea medie, condițiile mai sărace din copilărie duc la o creștere mai mică, a declarat specialistul.

Descoperirea unei tendințe similare în Statele Unite sugerează că un consumul crescut de fast-food ar putea fi un factor.