Greta Thunberg a declarat război industriei modei. Tânăra activistă nu a mai cumpărat haine de trei ani și spune că preferă să le împrumute deoarece industria are o vină „imensă” în ceea ce privește schimbările climatice.

Într-un interviu recent acordat revistei Vogue Scandinavia, Thunberg, în vârstă de 18 ani, a declarat că brandurile de modă trebuie să își asume responsabilitatea pentru impactul produselor lor asupra mediului. Într-un tweet, ea a acuzat unele companii de campanii publicitare „greenwash” menite să facă hainele să pară durabile.

Activista suedeză a criticat și conceptul de „fast fashion”, termen ce descrie producția rapidă și ieftină de îmbrăcăminte pentru a satisface cererea pentru tendințele sezoniere. Cerând o „schimbare de sistem”, Thunberg a spus că moda nu poate fi produsă și consumată în masă „în mod durabil”.

Organizația Națiunilor Unite a catalogat industria modei ca fiind „a doua cea mai poluantă din lume”.

Industria modei folosește anual aproximativ 93 de miliarde de metri cubi de apă. Cât privește emisiile de carbon, industria este responsabilă pentru aproximativ 8% din totalul din întreaga lume.  Cifra este mai mare decât totalul zborurilor internaționale și curselor de transport maritim laolaltă.