Din 2019 până la afârșitul anului trecut, hackeri plătiți de regimul nord-coreean au furat sute de milioane de dolari, care au fost folosiți apoi pentru a finanța programele balistice ale țării, arată un raport al Organizației Națiunilor Unite, citat de CNN.
Conform documentului, regimul condus de Kim Jong-un a efectuat „operațiuni împotriva instituțiilor financiare și a caselor virtuale de schimb valutar” pentru a plăti armele și a menține economia în dificultate a Coreei de Nord. O țară membră a ONU a afirmat, sub protecția anonimatului, că hackerii au sustras active virtuale în valoare de 316,4 milioane de dolari între 2019 și noiembrie 2020, potrivit documentului. Cu acești bani, Coreea de Nord „a produs materiale fisibile, a întreținut instalații nucleare și și-a modernizat infrastructura pentru producerea rachetelor balistice”, continuând în același timp „să caute material și tehnologie pentru aceste programe de pe mare”.

Dispozitiv nuclear pe rachetă balistică? Ani la rând, Coreea de Nord a căutat să dezvolte arme nucleare puternice și rachete avansate, în ciuda costurilor imense și a faptului că țara a fost transformată în paria la nivel internațional, fiind împiedicată de ONU să desfășoare aproape orice activitate economică cu alte state, mai arată raportul citat de CNN.