De ceva vreme e cu haștag, cu viteză în tot și-n toate și cu din ce în ce mai puțină sinceritate. De mult timp ne zbatem într-o lume artificială creată parcă special pentru a ascunde ce-i frumos și a scoate în față ce-i urât. Crizele vin una dupa alta, natura ne întoarce spatele, pentru că atunci când ne privea frumoasă și semeață, noi am scuipat-o-n față. Payback time? Nu chiar! Dar nu este rău să te gândești că un slowdown îți dă posibilitatea să te bucuri mai mult de lucrurile simple. Păcat că această încetinire nu a venit de la fiecare, ci a fost impusă brusc și la modul cel mai brutal: Coronavirus, Covid-19, SARS-CoV-2. Indiferent cum îl cheamă, a făcut ca aproape totul să se oprească.

“Pe măsură ce sărbătorim mediocritatea, toți băieții de la etaj vor să vadă cât vei plăti pentru ceea ce obișnuiai să obții gratis”…maxim, Tom Petty – The Last DJ. O melodie care spune tot din titlu și chiar mai mult decât atât, dacă o și asculți!

Să asculți o melodie la radio și să știi că în același timp alte mii de oameni fac asta, fiecare trecând-o prin propriul filtru, să auzi vocea unui DJ pe care-l simți aproape, să știi că gândurile lui au prins viață prin cuvinte rostite pentru tine, toate astea nu trebuie să se oprească! Niciodată și cu atât mai puțin acum!

Chiar dacă acum, camerele radioului au ramas pline de lucruri neînsuflețite: birouri, scaune, telefoane, calculatoare, imprimante, cabluri și multe altele, uși pe care ai vrea să le mai deschidă și altcineva în afară de tine și ferestre prin care când privești nu mai vezi pe nimeni, asta nu înseamnă că ne dăm bătuți. Chiar dacă acum,  camerele radioului sunt goale de atmosfera aceea magică, de oameni și ale lor râsete și înjurături adevarate. Singurii care mai vin la cel mai frumos job din lume, sunt DJ-ii. Și nici ei toți. Și oricum, fiecare pe tura lui. Mai norocoși, Pali și Bubanu, ÎMPREUNĂ îndeamnă ascultătorii să țină capul sus, din #MorningGlory! Colegii din celelalte departamente ne susțin de acasă, visând și ei la ziua în care, ÎMPREUNĂ, ne vom bucura din nou de un lucru pe cât de simplu, pe atât de important: să faci ceea ce îți place și să fii plătit pentru asta! Se spune că banii nu aduc fericirea. Nu știu. Știu sigur însă, că fără ei este mult mai greu să aduci bucurie. Nu trebuie să fii milionar ca să râzi, cum nu trebuie să fii sărac pentru a prețui o vorbă bună sau o privire caldă.

Billy Wilder, un biet regizor din vremea în care filmele nu erau desene animate, cu șase premii Oscar în traistă, considerat un maestru al comediei americane, zicea odată: “Dacă tot ai de gand să le spui oamenilor adevărul, fii amuzant sau te vor ucide!” Problema celor care au probleme cu adevarul, e că el va ieși întotdeauna la lumină. Iar la Radio Prahova încă nu s-a stins lumina! S-a râs și se va mai râde și multe adevăruri se vor mai zice-n glumă.  Pentru că de 27 de ani, asta știm să facem cel mai bine!

De 27 de ani, proaspăt împliniți pe 3 Aprile 2020, Radio Prahova se distrează în familie și nu vrem ca asta să se termine aici! O familie mare și frumoasă, cu DJ-i care atunci când deschid microfonul transmit un mesaj clar: treaba-i treabă, dar nu uităm să râdem! Faza tare e că-n Radio, tocmai despre asta-i vorba: informație și bună dispoziție. Și cu ascultători care știu să râdă, știu să se bucure și care au înteles, acum mai mult ca oricând, că ÎMPREUNĂ înseamnă un drum mai scurt către victorie! Pentru că da, suntem într-un război pe care trebuie să-l câștigăm! Doar că de data asta, luptăm pe două fronturi: ca instituție care-și vede pusă în pericol existența, evident din motive economice și ca oameni care ne temem pentru insăși viața noastră! Așadar, o bătălie și mai grea și tocmai de aceea, ÎMPREUNĂ e mai important ca niciodată! Cum vitală e și responsabilitatea! Cu cât îi prețuim valoarea mai mult, cu atât mai repede revenim la o stare normală, din care sper să nu uităm să scoatem goana după bani prin muncă până la epuizare și să băgăm în loc mai multă iubire și apreciere pentru natură și cei dragi! De fapt, sunt lucruri simple într-un context mai complicat. Nici nu mai contează cine e de vină: liliacul, șarpele, porcul, pangolinul sau cei care au grijă ca din când în când să mai dea drumul în lume la câte o criză. Acum, tot ceea ce contează e să învingem, încercând în același timp să diminuăm cât de mult pierderile! Și asta va fi posibil doar ÎMPREUNĂ și RESPONSABILI!

Radio Prahova mulțumește tuturor celor care au înțeles asta: celor din “linia întâi”, colaboratorilor și  colegilor de breaslă!  Și vouă, fără de care nimic nu se poate: ascultătorilor, cititorilor și privitorilor!  Rămâneți amuzați, informați și nepanicați! Dacă ținem spiritul sus și rezultatul va fi la înalțime!

Sărbători cu sănătate!

Mihai Pali, Radio Prahova