Eșecul acțiunilor asupra schimbărilor climatice va avea consecințe „catastrofale” pentru lume, avertizează liderul următoarelor discuții pe tema climei găzduite de Națiunilor Unite. 

Nu cred că există un alt cuvânt pentru asta, a declarat Alok Sharma, ministrul britanic responsabil cu cea de-a 26-a Conferință a ONU privind schimbările climatice, pentru ziarul The Observer. Potrivit acestuia, discuțiile anuale, programate în noiembrie, în Scoția, ar fi printre ultimele șanse de a limita încălzirea globală și de a salva vieți.

Acesta va fi cel mai puternic avertisment de până acum asupra modului în care comportamentul uman accelerează în mod alarmant încălzirea globală și de aceea acesta trebuie să fie momentul în care obținem acest lucru. Nu ne putem permite să așteptăm doi ani, cinci ani, 10 ani – acum este momentul, a subliniat Sharma.

O vară cu temperaturi-record în sudul Europei a declanșat incendii devastatoare care au ars păduri, case și au distrus infrastructura din Turcia până în Spania. În același timp, inundațiile devastatoare din Europa de Vest au înghițit case și străzi și au luat zeci de vieți.

Multe țări s-au angajat să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până la mijlocul secolului și câteva dintre cele mai mari economii ale lumii, inclusiv SUA, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Canada, și-au revizuit obiectivele de reducere a emisiilor pe termen scurt.