Peste 50% dintre chinezi suferă de obezitate sau sunt supraponderali, se arată într-un raport oficial publicat miercuri. Conform acestuia, cauzele principale ale acestui fenomen și creșterii sale accelerate sunt creșterea nivelului de trai, lipsa de exercițiu fizic și presiunile și stresul de la locul de muncă.

Procentul cumulat al adulţilor chinezi supraponderali (34,3%) şi obezi (16,4%) a depăşit pentru prima dată pragul de 50%, potrivit „Raportului pe 2020 despre nutriţie şi boli cronice”, prezentat de Ministerul Sănătăţii din această ţară, conform Agerpres.

China cunoaşte de 40 de ani o dezvoltare economică fenomenală, însoţită de schimbări profunde ale obiceiurilor alimentare, marcate la rândul lor de o abundenţă a produselor alimentare, care au devenit mai bogate din punct de vedere nutritiv şi mai ieftine. Aceste procente au crescut cu 4,2%, respectiv cu 4,5% în raport cu anul 2012.

Diferenţa este însă şi mai impresionantă atunci când datele sunt comparate cu cele din 2002: doar 29,9% dintre chinezii adulţi erau pe atunci supraponderali şi obezi – contra 50,7% în prezent.