Seceta de anul trecut care a pârjolit culturile de grâu, porumb şi floarea soarelui începe să ne “ardă” acum şi la buzunar.

Pâinea şi uleiul s-au scumpit deja cu 5%, însă cei din industrie avertizează că e abia începutul. Iar la carne doar restaurantele încă închise îi fac pe producători să nu ridice preţul, pentru că nu mai au unde să îşi vândă toată marfa. La aceste scumpiri se adăugă şi cele în materie de carburanţi şi energie electrică.

Producţia de grâu a României a fost – anul trecut – cu 40% mai mică decât în 2019. De pe un hectar s-au strâns – în medie – doar 2,9 tone. Recolta mică a însemnat un preţ mai mare la grâu. Tona se vinde acum în portul Constanța cu o mie de lei.

Alexander Degianski, fermier: „În toată România cu un milion de hectare calamitate aproape sută la sută, este clar că preţul grâului este crescut. De la un 75 de bani, la cât a fost anii trecut, şi vorbim de partea de vestul României, până la 90-95 de bani per kilogram”.

Alin Torj, fermier: „Nu ştim unde se va opri, având în vedere pandemia, seceta, noile scumpiri la motorină, energie, nu ştim unde se opreşte. În mod normal, dacă creşte preţul grâului, va creşte şi preţul la pâine”.