„VAX” a fost ales cuvântul anului 2021 de către lexicografii de la Oxford English Dictionary (OED). Frecvenţa utilizării cuvintelor ce au legătură cu vaccinurile a crescut în 2021, cu „double-vaxxed”, „unvaxxed” şi „anti-vaxxer” cunoscând un puseu în folosire. Fiona McPherson, editor la OED, a spus că „vax” a fost o alegere evidentă pentru că a avut „un impact izbitor”.

„Datează cel puţin din anii 1980, dar potrivit colecţiei noastre a fost rareori folosit până anul acesta”, a spus ea. „Când adaugi la asta versatilitatea sa în formarea altor cuvinte – vaxxie, vax-a-thon, vaxinista – a devenit clar că vax iese în evidenţă”.„Vax” şi „vaxx” sunt ambele acceptate ca scriere, însă forma cu un singur x este mai comună.

Ce înseamnă cuvântul „VAX”

Definiţiile Oxford English Dictionary pentru „vax” sunt:

  • un vaccin sau vaccinare;
  • tratarea (cuiva) cu un vaccin pentru a produce imunitate împotriva unei boli, a vaccina;
  • vaxxie, o fotografie făcută în timpul sau imediat după vaccinare, mai ales împotriva Covid-19, şi partajată online, un selfie de vaccinare;
  • anti-vax, opus vaccinării;
  • anti-vaxxer, o persoană care se opune vaccinării;
  • double-vaxxed, cel care a primit două doze de vaccin.

Folosirea cuvântului „pandemic” a crescut de asemenea cu mai mult de 57.000% anul acesta.

Cuvântul câştigător de anul acesta la Oxford, „vax”, a fost înregistrat prima dată în engleză în 1799, în timp ce derivatele sale „vaccine” şi „vaccination” au apărut în 1800. Toate aceste cuvinte vin din latinescul „vacca”, ce înseamnă „vacă”. Potrivit OED, acest lucru se datorează muncii de pionierat a medicului englez Edward Jenner împotriva vărsatului de vânt la finalul anilor 1790 şi începutul anilor 1800.